Kuopion konservatorion tanssikoulu 20 vuotta: Metallibaletti antoi Outi Markkulalle kipinän tähdätä tanssin ammattilaisuuteen

Outi Markkula aloitti tanssin harrastamisen Kuopion konservatorion lastentanssissa nelivuotiaana. Tämän jälkeen pääaineeksi valikoitui ensin baletti ja myöhemmin nykytanssi. Markkula opiskeli Kuopion konservatoriolla lukioikäiseksi saakka. Lukion jälkeen hän päätti lähteä opiskelemaan tanssia ammatikseen.

 

Tanssiopintojen perässä Amsterdamiin ja Teatterikorkeakoulusta maisteriksi

 

Tanssijan ammattitutkinnon Markkula suoritti Tampereen konservatoriossa, jonka jälkeen hän hakeutui tanssijan BA-koulutukseen Amsterdamin Taidekorkeakouluun. Kun vuotta myöhemmin Markkula pääsi sisään Teatterikorkeakoulun Tanssijan koulutusohjelmaan, tuli  paluumuutto Suomeen ajankohtaiseksi. Opinnot hän suoritti loppuun Suomessa ja valmistui tanssitaiteen maisteriksi jouluna 2017, kaikkiaan yhdeksän ja puoli vuotta kestäneiden ammattiopintojen jälkeen.

 

Lehdistökuva Anna Kuparin ja Outi Markkulan Tanssiesitys klo 14 -teoksesta Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa. Kuvaaja Salla Keskinen. Kuvassa vasemmalta oikealle Anna Kupari ja Outi Markkula.

 

Tanssitaiteilijan uran monta vaihetta

 

Tällä hetkellä Markkula tunnustelee tanssitaiteilijan elämää uudesta perspektiivistä: olemalla kotona pienen lapsen kanssa. Ennen äitiysvapaalle jäämistä hän ehti toimia freelancerina tanssin vapaalla kentällä pääasiassa esiintyjänä, mutta myös koreografin ja tanssinopettajan työrooleissa. Markkula toteaa joutuneensa käytännön pakosta myös ”vähän tuottamaankin”. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Markkula on palaamassa esiintyjäntyön pariin loppukeväästä tai syksyllä 2020. Kotoa käsin hän on aloittanut tekemään myös esituotantoa produktioon, joka toteutetaan pohjoismaisena yhteistuotantona vuonna 2021.

 

Tanssiharrastus oli Markkulalle pitkään harrastus ilman minkäänlaisia suunnitelmia ammattilaisuudesta. Mielen sai kuitenkin muutettua nykytanssiopettaja Harriet Jeffery-Hakolan ideoima ja ohjaama Metallibaletti, joka toteutettiin edistyneen nykytanssiryhmän ja pop/jazz-konservatorion muusikoiden yhteistyönä.

 

Ensimmäiset muistot Kuopion konservatorion tanssitunneista Markkulalla on balettitunneilta, joilla hän kävi parhaan ystävänsä kanssa. – Ystävälläni oli lampaan näköinen balettilaukku, jonne unohtui banaani erään joulutauon ajaksi. Se oli todella musta! Myös mustista varpaankynsistä kuiskittiin pelonsekaisella innolla, kun aikanaan valitsimme pääaineeksemme baletin – tietenkin, pitihän meidänkin saada jalkaamme nuo himoitut kovakärkiset tossut, Markkula kertoo.

 

Tanssiharrastus konservatorion balettitunneilta tanssin ammattilaisuuteen

 

Tanssiharrastus oli Markkulalle pitkään harrastus ilman minkäänlaisia suunnitelmia ammattilaisuudesta. Mielen sai kuitenkin muutettua nykytanssiopettaja Harriet Jeffery-Hakolan ideoima ja ohjaama Metallibaletti, joka toteutettiin edistyneen nykytanssiryhmän ja pop/jazz-konservatorion muusikoiden yhteistyönä. – Tanssi tuntui kutkuttavalta mahdollisuudelta ilmaista kehollisesti jotain sellaista, johon en muuten päässyt käsiksi, Markkula toteaa. – Lisäksi esityksen harjoitteleminen ja esittäminen tiiviisti yhdessä ryhmän kanssa oli voimakas kokemus, joka kannatteli haastavan elämänvaiheen keskellä.

 

Kuvaaja Juhani Haukka

 

– Tanssin harrastaminen on pitänyt yllä kontaktia omaan kehoon ja kehollisuuteen, mikä nykyisellä informaatioteknologioiden aikakaudella tuntuu arvokkaalta pääomalta. Tätä Markkula pitää tärkeänä oppina, jonka varhainen tanssiharrastus on antanut pitkälle nykypäivään ja tulevaisuuteen. Tuleville tanssin opiskelijoille Markkulan viesti on: Tanssikaa kaikilla aisteilla!” 

 

LUE LISÄÄ TARINOITA TANSSIKOULUN VUOSIEN VARRELTA JA TANSSIN OPINNOISTA KONSALLA