Musiikin valmentavan opetuksen opetustarjonta, 5–10-vuotiaat

 

Alkusoitto 5–8-vuotiaat

Alkusoitossa lapsi saa muskaritunnin lisäksi soitinopetusta 2–3 oppilaan pienryhmässä 30–45 min./vko yhden vuoden ajan. Soitinvalikoima vaihtelee vuosittain ja paikkakunnittain (esim. piano, viulu, alttoviulu, sello, kitara, harmonikka, trumpetti, huilu). Pienryhmätunnilla lapsi oppii soittamisen alkeita ja työskentelytapoja sekä saa vahvistusta tulevalle soitinvalinnalleen. Alkusoittoon ei ole pääsykoetta. Alkusoiton oppilaille suositellaan muskariryhmää.

Ilmoittautuminen: vanhat oppilaat ennakkoilmoittautuvat alkusoittoon Wilman kautta jatkoilmoittautumisaikana. Ryhmien järjestämisestä päätetään lukuvuosittain ja paikkakunnittain erikseen. Lisätietoa saa omalta muskariopettajalta. Uudet hakijat voivat ilmoittautua ryhmiin hakuaikana.

Alkusoitto-opetuksen tavoitteena on:

  • Tarjota lapselle mahdollisuus tutustua soittimiin ja testata niiden soveltuvuutta itselleen
  • Tarjota musiikista kiinnostuneille lapsille mahdollisuus kokeilla soittoharrastusta ennen sitoutumista varsinaisiin soitinopintoihin ja kehittää soitinopinnoissa tarvittavia valmiuksia

Ilmoittautuminen:
Ilmoittautuminen hakuaikana.

 

Lapsikuoro 6–10-vuotiaat

Kuorossa lauletaan tuttuja ja uudempiakin lastenlauluja, leikkiä unohtamatta. Laulun lisäksi kuorossa käytetään rytmiikkaa musiikin sykettä tukemaan ja soitetaan muskarista tuttuja rytmisoittimia. Muutamia esiintymisiä vuoden mittaan tulee varmasti. Kuoro on tarkoitettu 6–10 vuotiaille.

Ilmoittautuminen:
Nykyiset lapsikuorolaiset voivat jatkoilmoittautua kuoroon Wilman kautta jatkoilmoittautumisaikana. Uudet lapsikuorolaiset ilmoittautuvat hakuaikana. Lapsikuoroon voi ilmoittautua, vaikkei opiskelisi musiikkileikkikoulussa tai musiikkipajassa.

 

Soitinkaruselli 6–8-vuotiaat

Lukuvuoden aikana tutustutaan tietyn soitinryhmän soittimiin. Karuselliopetukseen ei ole pääsykoetta. Osallistuja ei tarvitse omaa soitinta, lukukausimaksuun sisältyy lainasoitin. Tutustumisaikaa lukukauden aikana 3–4 viikkoa/soitin, jonka jälkeen vaihto seuraavaan, kotiharjoittelua varten lapsi saa vuorossa olevan soittimen lainaan (soittimilla perusvakuutus). Vanhempien toivotaan olevan mukana tunneilla. Karuselliin voi osallistua yhden lukuvuoden ajan. Opetus alkaa, mikäli ilmoittautuneita on riittävästi ryhmän muodostamiseen.

Ilmoittautuminen:
Nykyiset muskarilaiset voivat jatkoilmoittautua karuselleihin Wilman kautta jatkoilmoittautumisaikana. Uudet karusellihakijat ilmoittautuvat hakuaikana. Karuselliin voi ilmoittautua, vaikkei opiskelisi musiikkileikkikoulussa tai musiikkipajassa.

Esimerkkejä soitinyhdistelmistä (myös muut soitinyhdistelmät ovat mahdollisia eri toimipisteissä):
Kiharakaruselli 6–8-vuotiaille: Kitara, kantele ja harmonikka.
Jousikaruselli 6–8-vuotiaille: Viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso.
Bändikaruselli 7–8-vuotiaille: Koskettimet, rummut, sähkökitara/sähköbasso.

 

Musiikkipajatoiminta 7–8-vuotiaat

Kouluikäiset (peruskoulun 1.–2.-luokkien) oppilaat voivat jatkaa musiikkileikkikouluryhmän jälkeen opiskelua musiikkipajassa, joissa syvennetään jo aiemmin omaksuttuja tietoja ja taitoja monipuolisin työtavoin ja soittimin (esim. rummut, Orff-soittimet, kantele). Musiikkipajaan voi tulla oppilaaksi vaikkei ole ollut aikaisemmin musiikkileikkikouluryhmässä.

Ryhmävaihtoehtoina ovat tavallinen musiikkipaja ja kanteleensoittoon painottunut kantelemusiikkipaja. Pajoissa tutustutaan eri instrumentteihin, perehdytään musiikin teorian alkeisiin ja saadaan valmennusta mahdollisiin soitinopintoihin. Musiikkipajatoiminnan muoto ja sisällön painotus voivat vaihdella vuosittain ja paikkakunnittain, ja siihen voivat osallistua myös ne oppilaat, jotka ovat jo aloittaneet jonkin instrumentin opiskelun.

Ilmoittautuminen:
Uudet musiikkipajahakijat ilmoittautuvat hakuaikana.

 

Laulupaja 7–10-vuotiaat

Laulupajassa lapsi saa laulunopetusta kahden tai kolmen oppilaan pienryhmässä 30–45 min./vko yhden lukuvuoden ajan. Opetusta järjestetään kysynnän mukaan eri toimipisteissä. Laulupajassa kehitetään monipuolisesti omaa lauluääntä, opetellaan uusia lauluja ja musiikkitaitoja, kuten nuotinlukua, rytmiikkaa ja improvisointia. Laulupajaan ei ole pääsykoetta. Laulupajan järjestämisestä päätetään lukuvuosittain.

Ilmoittautuminen:
Ilmoittautuminen hakuaikana. Laulupajaan voi ilmoittautua, vaikkei opiskelisi musiikkileikkikoulussa.