Musiikin valmentavan opetuksen opetustarjonta, 5–10-vuotiaat

Alkusoitto 5–8-vuotiaat

Alkusoitossa lapsi saa muskaritunnin lisäksi soitinopetusta 2–3 oppilaan pienryhmässä 30–45 min./vko yhden vuoden ajan. Soitinvalikoima vaihtelee vuosittain ja paikkakunnittain (esim. piano, viulu, alttoviulu, sello, kitara, harmonikka, trumpetti, huilu). Pienryhmätunnilla lapsi oppii soittamisen alkeita ja työskentelytapoja sekä saa vahvistusta tulevalle soitinvalinnalleen. Alkusoittoon ei ole pääsykoetta. Alkusoiton oppilaille suositellaan muskariryhmää.

Ilmoittautuminen: vanhat oppilaat ennakkoilmoittautuvat alkusoittoon Wilman kautta jatkoilmoittautumisaikana. Ryhmien järjestämisestä päätetään lukuvuosittain ja paikkakunnittain erikseen. Lisätietoa saa omalta muskariopettajalta. Uudet hakijat voivat ilmoittautua ryhmiin hakuaikana.

Alkusoitto-opetuksen tavoitteena on:

  • Tarjota lapselle mahdollisuus tutustua soittimiin ja testata niiden soveltuvuutta itselleen
  • Tarjota musiikista kiinnostuneille lapsille mahdollisuus kokeilla soittoharrastusta ennen sitoutumista varsinaisiin soitinopintoihin ja kehittää soitinopinnoissa tarvittavia valmiuksia

Ilmoittautuminen:
Ilmoittautuminen hakuaikana.

Lapsikuoro 6–10-vuotiaat

Kuorossa lauletaan tuttuja ja uudempiakin lastenlauluja, leikkiä unohtamatta. Laulun lisäksi kuorossa käytetään rytmiikkaa musiikin sykettä tukemaan ja soitetaan muskarista tuttuja rytmisoittimia. Muutamia esiintymisiä vuoden mittaan tulee varmasti. Kuoro on tarkoitettu 6–10 vuotiaille.

Ilmoittautuminen:
Nykyiset lapsikuorolaiset voivat jatkoilmoittautua kuoroon Wilman kautta jatkoilmoittautumisaikana. Uudet lapsikuorolaiset ilmoittautuvat hakuaikana. Lapsikuoroon voi ilmoittautua, vaikkei opiskelisi musiikkileikkikoulussa tai musiikkipajassa.

Soitinkaruselli 6–8-vuotiaat

Lukuvuoden aikana tutustutaan tietyn soitinryhmän soittimiin. Karuselliopetukseen ei ole pääsykoetta. Osallistuja ei tarvitse omaa soitinta, lukukausimaksuun sisältyy lainasoitin. Tutustumisaikaa lukukauden aikana 3–4 viikkoa/soitin, jonka jälkeen vaihto seuraavaan, kotiharjoittelua varten lapsi saa vuorossa olevan soittimen lainaan (soittimilla perusvakuutus). Vanhempien toivotaan olevan mukana tunneilla. Karuselliin voi osallistua yhden lukuvuoden ajan. Opetus alkaa, mikäli ilmoittautuneita on riittävästi ryhmän muodostamiseen.

Ilmoittautuminen:
Nykyiset muskarilaiset voivat jatkoilmoittautua karuselleihin Wilman kautta jatkoilmoittautumisaikana. Uudet karusellihakijat ilmoittautuvat hakuaikana. Karuselliin voi ilmoittautua, vaikkei opiskelisi musiikkileikkikoulussa tai musiikkipajassa.

Esimerkkejä soitinyhdistelmistä (myös muut soitinyhdistelmät ovat mahdollisia eri toimipisteissä):
Kiharakaruselli 6–8-vuotiaille: Kitara, kantele ja harmonikka.
Jousikaruselli 6–8-vuotiaille: Viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso.
Bändikaruselli 7–8-vuotiaille: Koskettimet, rummut, sähkökitara/sähköbasso.

Musiikkipajatoiminta 7–8-vuotiaat

Kouluikäiset (peruskoulun 1.–2.-luokkien) oppilaat voivat jatkaa musiikkileikkikouluryhmän jälkeen opiskelua musiikkipajassa, joissa syvennetään jo aiemmin omaksuttuja tietoja ja taitoja monipuolisin työtavoin ja soittimin (esim. rummut, Orff-soittimet, kantele). Musiikkipajaan voi tulla oppilaaksi vaikkei ole ollut aikaisemmin musiikkileikkikouluryhmässä.

Ryhmävaihtoehtoina ovat tavallinen musiikkipaja ja kanteleensoittoon painottunut kantelemusiikkipaja. Pajoissa tutustutaan eri instrumentteihin, perehdytään musiikin teorian alkeisiin ja saadaan valmennusta mahdollisiin soitinopintoihin. Musiikkipajatoiminnan muoto ja sisällön painotus voivat vaihdella vuosittain ja paikkakunnittain, ja siihen voivat osallistua myös ne oppilaat, jotka ovat jo aloittaneet jonkin instrumentin opiskelun.

Ilmoittautuminen:
Uudet musiikkipajahakijat ilmoittautuvat hakuaikana.

Laulupaja 7–10-vuotiaat

Oma lauluääni on hieno ”instrumentti”, jota kannattaa kehittää jo lapsena. Laulupajassa lapsi saa laulunopetusta kahden tai kolmen oppilaan pienryhmässä 30–45 min./vko 1-2 lukuvuoden ajan. Laulupajassa kehitetään monipuolisesti omaa lauluääntä ja musiikillista ilmaisua, opetellaan uusia lauluja ja monenlaisia musiikkitaitoja. Laulupaja on hyvä mahdollisuus tutustua yksinlaulun harrastamiseen. Laulupajassa oppilas saa valmiuksia myös perusopetuksen laulun opiskeluun.

Ilmoittautuminen:
Ryhmien järjestämisestä päätetään lukuvuosittain ja paikkakunnittain erikseen. Laulupajaan ei ole pääsykoetta. Jatkavat oppilaat ennakkoilmoittautuvat laulupajaan Wilman kautta jatkoilmoittautumisaikana. Uudet hakijat voivat ilmoittautua ryhmiin hakuaikana.

Lauluryhmä n. 9-12 -vuotiaat

Lauluryhmässä saat nauttia laulamisesta ja kehittää laulutaitojasi yhdessä laulukavereittesi kanssa. Pääset kehittämään omaa lauluääntäsi ja oppimaan uusia lauluja sekä musiikkitaitoja, ilmaisua ja esiintymistä.

Ryhmän koko voi vaihdella ilmoittautujien määrän mukaan. Lauluryhmä on avoin kaikille. Se voi olla jatkona lapsikuorolle ja laulupajalle tai toimia yhteismusisointiryhmänä perusopetuksen laulajille ja soittajille. Voit myös osallistua lauluryhmään, vaikka et olisi harrastanut musiikkia aikaisemmin.

Ilmoittautuminen: Ryhmien järjestämisestä päätetään lukuvuosittain ja paikkakunnittain erikseen. Laulupajaan ei ole pääsykoetta. Jatkavat oppilaat ennakkoilmoittautuvat laulupajaan Wilman kautta jatkoilmoittautumisaikana. Uudet hakijat voivat ilmoittautua ryhmiin hakuaikana.