Tutustu rytmimusiikin soittimiin

Rytmimusiikki, saksofoni

Saksofoni on 1800-luvun puolivälissä kehitetty soitin, joka luetaan puupuhaltimiin, vaikka se valmistetaankin metallista. Erikokoiset saksofonit muodostavat perheen, jonka jäsenistä alttosaksofoni on tavallisin aloitussoitin. Saksofonin ääni syntyy samaan tapaan kuin klarinetin, ja sen sormitekniikka muistuttaa huilua. Saksofoni on monipuolinen ja laaja-alainen soitin, jolle on käyttöä sinfoniaorkesterissa, puhallinorkesterissa ja erilaisissa yhtyeissä. Saksofonille on 1900-luvulla kirjoitettu paljon myös soolo-ohjelmistoa. Saksofoniin useimmin liitetty musiikinlaji on jazz, jossa se on keskeinen ja korvaamaton soitin. Big bandia tai muuta jazzyhtyettä on vaikea ajatella ilman saksofonia.

Rytmimusiikki, laulu

Ihmisen ääni on maailman vanhin instrumentti; ihmisen uskotaan käyttäneen ääntään laulamiseen jo ennen varsinaisen puheen kehittymistä. Oma ääni ja laulaminen onkin ihmiselle hyvin luonnollinen tapa ilmaista itseään ja ajatuksiaan. Laulaessa ihminen itse on soiva instrumenttinsa ja kehon ja mielen luonnollinen tasapaino näin ollen laulamisen tärkein edellytys.

Rytmimusiikkilinjalla laulun opiskelussa keskitytään musiikillisen ilmaisun lisäksi luonnolliseen äänenkäyttötekniikkaan. Laulaja on bändissä usein solistisessa asemassa, ja siksi myös esiintymistaidot ja mikrofonitekniikka ovat tärkeitä. Laulajan soitin kulkee aina mukana, joten erillisiä soitinhankintoja ei aluksi tarvita. Bänditoiminnan lisääntyessä suositellaan kuitenkin oman mikrofonin hankkimista. Halvimmillaan laadukkaan mikrofonin saa 60-70 eurolla.

Rytmimusiikki, sähkökitara

Sähkökitara on suosittu instrumentti rytmimusiikissa. Soittimen suosio perustuu mm. sen monipuolisiin käyttömahdollisuuksiin erilaisissa musiikin tyyleissä. On oikeastaan virheellistä puhua sähkökitarasta yhtenä instrumenttina, koska soittimia on hyvin erilaisia käyttötarkoituksen ja musiikin tyylilajin mukaan. Sähkökitaraa myös soitetaan monenlaisilla eri tekniikoilla. Soittamisen alkuun pääsee edullisimmillaan n.200 euron sijoituksella kitaraan ja vahvistimeen.

Rytmimusiikki, sähköbasso

Sähköbasson merkitys rock-musiikin historiassa on suuri, ja se syrjäyttikin 1960-luvulla kontrabasson bändin rytmisenä ja harmonisena kivijalkana. Nykyään sähköbassoa kuulee kaikissa rytmimusiikin tyylilajeissa, ja vaikka soitin usein mielletään komppisoittimeksi, soitetaan sähköbassolla myös sooloja. Erilaiset soittotekniikat tekevät sähköbassosta mielenkiintoisen sekä soittajalle että kuulijalle. Oman basson ja vahvistimen saa halvimmillaan n.350 eurolla.

Rytmimusiikki, rummut

Rumpusetti on tärkeimpiä bändisoittimia. Se kuuluu hyvin ja antaa muille soittajille mukavan alustan musisoida. Rumpujen soittoa voi harrastaa joko äänettömästi sähkörummuilla tai akustisella setillä paikassa, jossa saa meluta. Settejä löytyy kaikenikäisille ja -kokoisille. Tunneilla pääset tutustumaan laajasti eri musiikkityyleihin, rummunsoiton perusteisiin sekä kehittämään omaa soittotyyliäsi.

Rytmimusiikki, piano

Piano ja muut kosketinsoittimet ovat usein keskeisessä roolissa rytmimusiikin eri tyyleissä. Monipuolisuutensa ansiosta pianoa käytetään sekä solistisissa että säestystehtävissä, ja opinnoissa tutustutaan myös erilaisiin sähköisiin kosketinsoittimiin. Pianonsoiton alkeet ovat hyvin samanlaiset klassisella ja rytmimusiikin puolella. Rytmimusiikkilinjalla pianistit tutustuvat alkutasolta lähtien mm. vapaaseen säestykseen ja sointumerkeistä soittamiseen sekä monipuolisesti eri tyylilajeihin. Klassisesta pianonsoiton opiskelusta rytmimusiikin opiskelu poikkeaakin eniten eri musiikkityylien kirjon ja yhtyesoiton suhteen. Improvisaatio ja musiikkiteknologia ovat osa opintoja, ja oppilaan oma musiikkimaku otetaan aina huomioon ohjelmistossa. Pianonsoiton harrastaminen rytmimusiikin puolella ei vaadi kotiin akustista pianoa, hyvä sähköpianokin on riittävä harjoitteluväline.